Geef de tijger een toekomst!

Geef de tijger een toekomst!

   Help ons de tijger helpen.. Een wereld zonder tijgers... kun je het je voorstellen?...

Ik wil iets voor de natuur doen

Ik wil iets voor de natuur doen

Heb jij een goed idee voor een leuke activiteit laat ons dan weten, dan nemen we zo snel...

Vrijwilliger bij het WNF

Vrijwilliger bij het WNF

Ieder in ons team bepaalt zelf wat hij of zij leuk vindt om te doen en de hoeveelheid tijd die...

Wildlife Crime

Wildlife Crime

Help mee om Wildlife Crime te stoppen in Vietnam

 • Geef de tijger een toekomst!

  Geef de tijger een toekomst!

 • Ik wil iets voor de natuur doen

  Ik wil iets voor de natuur doen

 • Vrijwilliger bij het WNF

  Vrijwilliger bij het WNF

 • Wildlife Crime

  Wildlife Crime

woensdag, 01 februari 2012 12:33

Roel Opbroek

Beoordeel dit item
(3 stemmen)

Waarom ben je voor het WNF actief?
Na vele jaren, als commercieel ingestelde zelfstandig interim manager in de ICT, merkte ik dat mijn prioriteiten veranderden. Niet kwantiteit maar kwaliteit van leven en mijn leefomgeving werden steeds belangrijker. Ik zag tijdens een lang sabbatical de trend rond duurzaamheid aankomen en bouwde een nieuw netwerk, kennis en werkkring op. Daarbij kwam ik ook het WNF tegen, heel professioneel steeds de dialoog zoekend en niet de confrontatie, dat past bij mij. Het weerloos zijn van de natuur en alle dieren daarin maakt me heel gedreven om daar alles voor te betekenen wat in mijn vermogen ligt. De mens denkt zonder de natuur te kunnen en maakt daarmee een grove fout. De natuur houdt ons een spiegel voor, ook hoe we met onszelf omgaan en dat is geen lachspiegel. Resultaatgerichte zakelijkheid in combinatie met een grenzeloze passie voor het beschermen van alles wat leeft, dat ben ik.

Sinds wanneer doe je dat?
Eind 2002 las ik een berichtje van een ander team in de buurt in een lokaal blad en werd toen teamlid. In juni 2005 kregen we het verzoek vanuit WNF Zeist of we een eigen regioteam wilden gaan opzetten in een regio waar niemand actief was, dat is aardig gelukt. Pia begreep dat als ze mij nog wilde zien, ze maar beter ook vrijwilliger kon worden.

Wat heeft tot nu toe het meeste indruk op je gemaakt?
De professionaliteit van de WNF organisatie en de indrukwekkende inzet van onze contactpersonen daar van de Unit Vrijwilligers Netwerk. Het WNF weet wat het zegt en doet en vertaalt dat naar hele knappe campagnes. Dat spreekt veel mensen aan en geeft je als vrijwilliger een optimale uitgangspositie.

Wat doe je binnen het team?
Vertalen van visie naar strategie en dat weer naar haalbare concrete doelstellingen, maar wel als meewerkend voorman. Communicatie binnen en buiten het team is van essentieel belang, ik verpak graag een serieuze boodschap in een pakkende tekst. Nieuwe mensen goed en in hun eigen tempo begeleiden is heel dankbaar werk. Zie mij maar als de bedenker en aanjager van innovatie en als motor bij het verbreden van het team. Als er onder een gebouw veel heipalen staan, kan het onmogelijk verzakken en bouw je er steeds weer nieuwe etages op.

Wat vind je van het team?
Een groot team betekent een grote vriendenkring. Iedereen mag zelf bepalen hoeveel men doet, als het maar serieus gebeurt. We hebben een ontzettend leuke club met warme en eerlijke mensen opgebouwd, ook dat is leefomgeving. Ze verbazen mij steeds weer om toch nog dat beetje extra te doen, dat bij de hoge doelen past die we ons hebben gesteld. Er komen veel initiatieven uit, dat is prachtig.

Wat gaat goed?
De balans tussen doen waar we goed in zijn en het zoeken en vinden van nieuwe mogelijkheden. Iedereen staat daar voor open en werkt naar eigen vermogen mee. Ik ben heel blij dat er zoveel energie zit in de samenwerking, Together Everybody Achieves More = TEAM. Feitelijk apen we de natuur zelf na, het beste voorbeeld van ultieme samenwerking en waar ieder weet dat hij niet zonder de ander kan. 
 
Hoeveel tijd besteed je aan het WNF?
Zoveel als er in een dag zit minus werkkring, eten en slapen en ander vrijwilligerswerk. Ik maakte van mijn passie mijn hobby en daarna mijn werk. Ik ervaar overigens de grote inzet niet als werk in de gebruikelijke betekenis van het woord maar meer als levensinvulling; ik zou niet weten wat ik anders moet doen dan voor duurzaamheid bezig zijn. Ik ben niet echt representatief voor de gemiddelde inzet, daar waarschuw ik ook altijd anderen voor, iedereen moet zelf weten wat hij of zij doet. Als ik al eens stil zit, wel liefst met één van onze katten op aaiafstand “natuur”lijk, mag ik graag denken aan nieuwe kansen om het nog beter te doen. Ook komen we veelvuldig in de natuur en die laadt ons steeds weer helemaal op. We nemen daarbij graag mensen mee, dus maken er ook dan weer “werk” van.

Wat is je liefste wens voor de natuur?
Dat we niet meer behoeven uit te leggen dat het belangrijk is er met respect mee om te gaan, maar dat de mensen er zelf om gaan vragen en “het tot hun tweede (eerste?) natuur gaan maken”. Als je eenmaal weet hoe ongelooflijk mooi alles in de natuur met elkaar is verweven dan kun je alleen nog maar bescheiden zijn en trots dat je er onlosmakelijk deel van uit mag maken. Natuurbescherming is een hulpdienst die hoopt ooit geen klanten meer te hebben, omdat het niet meer nodig is, harmonie dus.

Wie komt volgende maand aan de beurt?
Achter iedere succesvolle man staat een sterke vrouw, Pia mijn duifje past zeker in die categorie.

Lees 14451 keer
Meer in deze categorie: « Karina v.d. Berg Pia Opbroek »
Log in om reacties te plaatsen

Social Media

twitter icon-40x40   Volg ons op Twitter
Facebook-40x40   Volg ons via Facebook
     

Sponsoren