Duurzaamheid kan beter 

Auteur: door Wijnand Kooijmans | donderdag 05 juli 2012 | 12:16 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 05 juli 2012 | 12:18

ZEEWOLDE - Restaurants in Zeewolde houden zich al wel bezig met duurzaamheid. Maar het kan beter. Dat concluderen twee leerlingen van RSG/Levant in Harderwijk en Zeewolde en een leerling van het christelijk college Nassau Veluwe.
In het kader van de verplichte maatschappelijke stage hebben zij onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van acht restaurants in Zeewolde. Daarbij zijn zij ondersteund door het Wereld Natuur Fonds en de gemeente Zeewolde.

Op grond van hun ervaringen zeggen de drie dat restaurant Hardersluis in Harderhaven als het meest duurzame uit de bus komt. Hier wordt gebruik gemaakt van groene stroom, worden spaarlampen gebruikt en branden in het hotelgedeelte lampen alleen als er iemand aanwezig is. Ook wordt alleen duurzaam gevangen vis geserveerd en kan een klant zelf kiezen al of niet biologische producten te willen consumeren. Voor dat laatste is bewust gekozen bij een recente verbouwing. Marielle van Leeuwen van Hardersluis bespeurt ook een groeiende vraag naar biologische producten. Bakker Bart heeft ook groene stroom. Als positieve kant wordt hier genoemd dat producten die overblijven en nog van goede kwaliteit zijn, worden geschonken aan de voedselbank.

Kritiek is dat in weinig restaurants nog Fair Trade producten worden aangeboden, zo concluderen de drie. Ook kunnen meer restaurants overstappen op groene str0om is hun bevinding. In totaal waren negen restaurants vooraf geselecteerd om mee te doen. Eén restaurant gaf echter aan niet mee te willen werken aan het duurzaamheidsproject.

In het algemeen willen, zo zeggen de drie en Van Leeuwen, bedrijven wel investeren in duurzaamheid. Maar vaak kunnen, omdat restaurants het moeilijk hebben in deze tijd van economische recessies, maatregelen maar met kleine stapjes voorwaarts worden ingevoerd.

Social Media

twitter icon-40x40   Volg ons op Twitter
Facebook-40x40   Volg ons via Facebook
     

Sponsoren